De allerleukste knuffels zijn de knuffels die je zelf haakt. Maar stel, je wilt een amigurumi (Japans voor kleine gehaakte knuffel) haken, wat heb je dan eigenlijk nodig, naast een beetje creativiteit en een leuk patroon?
Amigurumi haken: wat heb je nodig
Je hebt niet heel veel nodig voor het haken van je eerste amigurumi. In dit lijstje zijn sommige dingen ‘need to have’. Daar kun je echt niet zonder. Maar andere zaken zijn weer ‘nice to have’. Je hebt ze niet echt nodig maar her maakt je hobby wel gemakkelijker en leuker. Zelf heb ik sommige spullen uit de laatsten categorie pas na jaren gekocht. We starten met de dingen waar je écht niet zonder kunt.
Haakgaren
Logisch, zonder garen geen amigurumi. Voor amigurumi kun je het best voor katoen kiezen met dikte 2,5 of 3. Daarmee komen de beesten het best uit de verf. Garens met een verloopje zien er prachtig uit, maar amigurumi worden daar over het algemeen erg druk van. Die zou ik dus even laten liggen.
Haaknaald
Een haaknaald mag ook niet ontbreken, eentje in dezelfde dikte als je garen. Ik gebruik al jaren één en dezelfde haaknaald (maat 3), zodat alle steekjes altijd gelijk zijn.
Knuffelvulling of kussenvulling
Je kunt nooit genoeg knuffelvulling in huis hebben. Bij de Hema verkopen ze gigantische zakken. In het begin ging ik juist op zoek naar een kleinere zak, want ik wilde voorzichtig beginnen. Maar die was in verhouding erg duur. En geloof me, in zo’n klein knuffeltje gaat onvoorstelbaar veel knuffelvulling.
Stopnaald
Dit heb je nodig voor het minst leuke onderdeel van amigurumi haken: een stopnaald. Want je zult de draadjes af moeten hechten en de veel te priegelige ledematen aan het lijfje moeten bevestigen.
Knuffeloogjes
Knuffeloogjes (of veiligheidsoogjes) vallen een beetje tussen ‘need to have’ en ‘nice to have’ in. Ik deed jarenlang zonder, en borduurde dan de oogjes op de knuffels. Maar als ik terugkijk naar die amigurumi denk ik toch: beetje zonde. Knuffeloogjes zien er net wat professioneler uit.
Borduurschaartje
Ja, een grote schaar knipt ook prima, en daar heb ik me prima mee weten te redden, de eerste maanden. Maar na het onthoofden van een kleine amugurumikat wist ik niet hoe snel ik een klein schaartje moest kopen. Daar kun je veel preciezer mee werken.
Steekmarkeerders
Een jaar of vijftien terug liep ik de plaatselijke knutselmutswinkel in want ik had steekmarkeerders nodig. Want verkeerd tellen was een beginnersfout die ik wilde voorkomen.
De winkelmedewerker kwam aanlopen met een veiligheidsspeld die twee keer groter was dan mijn amigurumi. ‘Dat zit toch in de weg als ik haak?’, vroeg ik. En ik kreeg letterlijk te horen dat ‘ik het er maar mee moest doen’ en dat ze ‘niet meededen aan dat nieuwerwetse gedoe’. Ik ben daar niet vaak meer geweest!
De eerste tijd haalde ik gewoon een los draadje door de laatste steek, maar zo’n plastic paperclip is toch wat praktischer. Je hangt deze in de laatste steek van een toer, zodat je weet waar het einde is.
Toerenteller
Met een toerenteller houd je bij met welke toer je bezig bent. Deze gebruik ik zelf pas sinds een jaar of anderhalf. Waarom weet ik niet, want het is toch wel érg handig en het kost bijna niks. Daarvoor turfde ik het aantal toeren op een blaadje, of hield ik het bij in de notitie-app op mijn telefoon. Er zijn ook apps om toeren mee te tellen.
Leuke website!
Ik ben nog niet zo lang geleden mijn ‘haak’ Instagram account begonnen. Daarom neem ik ook de deel aan amiguruMAY. Om andere haaksters te leren kennen (en hopelijk wat extra volgers :D). Succes met je blog!
Dankjewel! Leuk hè, amigurumay? Ik ben je alvast gaan volgen! 👍
[…] maar ook zonder kennis van het Frans zou het moeten lukken. Tenminste: als je ‘haaks’ spreekt. Voor beginnende hakers zou ik het niet aanraden, maar met een beetje haakervaring kom je een heel eind. Het zijn toch vaak […]